Čo je CEFR


Common European Framework of Reference je dokument vypracovaný Radou Európy, ktorý definuje kompetenčnú úroveň používateľa jazyka. V praxi tento dokument predstavuje diferencovaný systém šesťstupňovej škály (A1-C2) podľa úrovne ovládania jazyka. Prvých 5 stupňov definuje používateľa jazyka najmä z hľadiska ovládania gramatiky, šiesty stupeň definuje už používateľa odborného jazyka. Pre jednotlivé stupne sú zostavené rozsiahle škály hodnotenia a sebahodnotenia. Osobitne sa hodnotia jednotlivé jazykové kompetencie ako počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, písomný a ústny prejav.
Na ukážku uvádzame stručný prehľad hodnotení jednotlivých úrovní:

A1-A2: Používateľ základov jazyka ~ Úroveň 1 a 2

1A 1B 1C
A1 - Rozumie jednoduchým každodenným výrazom a celkom jednoduchým vetám, ktoré mu umožnia uspokojiť základné životné potreby a takéto výrazy dokáže aj použiť. Vie predstaviť seba a iných, vie iným ľuďom klásť jednoduché otázky, napr. opýtať sa na meno, bydlisko, priateľov, veci, ktoré vlastnia a pod., dokáže na otázky tohto druhu odpovedať. Vie sa jednoduchým spôsobom dorozumieť, ak partner hovorí pomaly a zreteľne a je ochotný pomôcť.
2A 2B 2C
A2 - Rozumie jednotlivým vetám a často používaným výrazom, ktoré majú pre neho bezprostredný význam (napr. informáciám o osobe, nakupovaní, práci, bližšom okolí). Dokáže sa dorozumieť v jednoduchých situáciách, v ktorých ide o nekomplikovanú a priamu výmenu informácií a známe témy a činnosti. Dokáže jednoducho opísať osoby, miesta, veci svoje vzdelanie a okolie.

B1-B2: Samostatný používateľ jazyka ~ Úroveň 3 a 4

3A 3B 3C
B1 - Rozumie hlavným bodom prejavu, ak sa používa jasný spisovný jazyk a ide o známe javy z oblasti práce, školy, voľného času a pod. Dokáže zvládnuť väčšinu situácií, s ktorými sa možno stretnúť na cestách v krajinách danej jazykovej oblasti. Vie sa jednoducho a súvislo vyjadriť k témam, ktoré sú mu dôverne známe a ktoré ho zaujímajú. Vie opísať skúsenosti a udalosti, popísať sny, nádeje a ciele a krátko zdôvodniť alebo objasniť svoje plány a názory.
4A 4B 4C
B2 - Rozumie hlavným myšlienkam zložitejších textov s konkrétnymi aj abstraktnými témami, v oblastiach svojej špecializácie rozumie aj odborným diskusiám. Dokáže sa dorozumieť natoľko spontánne a plynulo, že je schopný viesť normálny rozhovor s rodeným používateľom jazyka bez toho, aby to zaťažovalo obidvoch hovoriacich. Dokáže sa jasne a detailne vyjadriť k širokému okruhu tém a uviesť výhody a nevýhody rozličných možností.

C1-C2: Skúsený používateľ jazyka ~ Úroveň 5 a 6

5A 5B 5C
C1 - Rozumie širokému okruhu náročných a dlhších textov a dokáže pochopiť aj skrytý význam. Dokáže sa skoro bez námahy spontánne a plynulo vyjadrovať, bez viditeľného hľadania vhodných výrazov. Používa jazyk účinne a pružne v spoločenskom i profesijnom živote a v oblasti vzdelávania a štúdia. Svoj prejav, týkajúci sa zložitejších tém, dokáže jasne a dobre členiť a svoje výpovede obsahovo a jazykovo prepojiť.
6A 6B 6C
C2 - Rozumie bez námahy všetkému, čo číta alebo počuje. Dokáže zreprodukovať, súvislo prezentovať a zhrnúť fakty a argumenty z rôznych písomných a hovorených zdrojov. Dokáže sa spontánne, veľmi plynulo a presne vyjadrovať a aj v zložitejších situáciách rozlišuje jemné výrazové odtiene. Tento stupeň je používaný najmä pre definovanie užívateľa odborného jazyka.
Labels:
[facebook]

Author Name

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.